Головна » 2020 » Січень » 8 » Як уберегтися від грипу та застуди
9:50 AM
Як уберегтися від грипу та застуди

Щорічно з настанням холодів збільшується кількість застудних захворювань, що пов’язано в першу чергу з переохолодженням та ослабленням імунної системи організму. Щоб зменшити долю ризику захворіти на грип чи респіраторну інфекцію, радимо вам ознайомитися з наступною інформацією та прислухатися до наших порад.    Грип – це гостре епідемічне захворювання, яке охоплює десятки мільйонів людей щорічно. Воно проявляється у високій температурі, загальній інтоксикації, переважному ураженню нервової, серцево-судинної системи та органів дихання. Це найбільш розповсюджене на земній кулі інфекційне захворювання. Кожного року грип забирає мільйони людських життів. Наприклад, у 1918-1920 рр. небезпечна пандемія викликала захворювання 1,5 млрд. чоловік, з яких більше 20 млн. померло, грип у 1957-58 рр. викликав захворювання у 2 млрд. чоловік.
   Вірус грипу небезпечний тим, що пошкоджує захисні механізми організму, викликає ускладнення, сприяє загостренню хронічних процесів. Досить частим ускладненням, особливо у дітей, може бути пневмонія, набряк легень, отит, гайморит, нефрит, міокардит, пригнічення психічної діяльності, менінгіт, можуть виникати некротичні ділянки в печінці та нирках.
   Захворювання починається раптово. Клінічні ознаки: лихоманка, підвищення температури до 38-40 С; ознаки загальної інтоксикації, інтенсивний головний біль в лобній ділянці, біль в очах при їх рухах, сльозотеча, підвищена чутливість до світла, біль у м’язах та м’язова слабкість, запаморочення, пітливість, подразнення та біль у горлі, кашель, сухість у роті, погіршення нюху, відсутність апетиту, поганий сон, дратливість, можлива задишка, носові кровотечі, біль у серці, судоми.
   Хворий є заразним протягом перших 7 днів хвороби. Лікування хворих грипом з типовим перебігом проводять у домашніх умовах, а хворих з тяжким станом – в стаціонарах. Незалежно від складності захворювання хворі повинні дотримуватися постільного режиму, а також бути ізольованими від оточуючих. Під час лікування хворого в першу чергу застосовують препарати, що діють на збудника (бажано приймати їх в перші 2 доби) – вакцини, лікувальні сироватки, гамма-глобулін, інтерферон, антигрипін тощо. Слід пам’ятати, що при підвищенні температури тіла до 38-39 С розмноження вірусу в організмі припиняється, він втрачає свою токсичність і гине. Крім того, при температурі тіла 38 С в організмі відбувається інтенсивне утворення інтерферону – речовини білкової природи, що забезпечує неспецифічний захист від вірусних інфекцій і створює несприятливі умови для життєдіяльності вірусу. 
   Тому використовувати жарознижуючі препарати необхідно лише у випадках, коли температура тіла занадто висока (вище 39 С) або її тяжко переносить хворий, особливо діти. Для зниження температури краще обтирати тіло розчином столового або фруктового оцту, приймати не менше 2 л на добу теплих напоїв, що сприяють зниженню температури (відвари лікувальних трав, квітів липи, ехінацеї, чебрецю, гілочок верби; чай з лимоном, малиною, калиною, медом). 
  Велике значення в лікуванні хворого мають симптоматичні засоби: лікувальне харчування і вітамінотерапія. Зокрема, вітамін С, що підвищує опірність організму, потрібно приймати в досить великих дозах (по 0,5 г 3 рази на день).    Антимікробне лікування призначають для попередження ускладнень. 
Профілактика грипу та респіраторних інфекцій спрямована на підвищення опірності організму (загартування, заняття фізкультурою та спортом, раціональне харчування, вживання у великій кількості овочів, фруктів, соків, багатих на вітаміни, прогулянки на свіжому повітрі); уникнення контактів з хворими і переохолоджень; обмеження розповсюдження інфекції за рахунок ізоляції хворих; проведення дезінфекції в приміщеннях; карантинні заходи.

Джерело: http://www.nmc-volyn.gov.ua/abcView/89/

Переглядів: 334 | Додав: Admin_site | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
close